reklama

Americký prezident Donald Trump oznámil ministrovi zahraničí Rexi Tillersonovi, že ho hodlá v této funkci vyměnit za šéfa CIA Mikea Pompea, dnes v poledne telefonicky ze svého letounu Air Force One. Výměnu v čele americké diplomacie oznámil už před telefonátem Tillersonovi Trump na twitteru.

"Nejdůležitější je zajistit hladký přechod v čele diplomacie v době, kdy země nadále čelí důležitým výzvám v politice i národní bezpečnosti," řekl dnes Tillerson na tiskové konferenci ke svému odvolání. Konkrétně zmínil, že je třeba pokračovat v definování jasných vztahů s Čínou. Hodně práce je podle něj ještě třeba udělat v Sýrii a také v Iráku.

Končící šéf americké diplomacie dnes varoval před pokračující politikou Ruska. "Zbývá ještě udělat hodně práce v reakci na znepokojující chování a kroky ruské vlády...Pokud budou pokračovat v jejich současném kurzu, tak je to pravděpodobně uvrhne do ještě větší izolace," řekl Tillerson.

"Vrátím se do soukromého života jako běžný občan, jako hrdý Američan. Jsem pyšný, že jsem měl příležitost sloužit své zemi..Bůh žehnej Americe," zakončil svůj projev před novináři Tillerson.

Trump dnes odvolal také Tillersonova náměstka Steva Goldsteina. Učinil tak poté, co náměstek Goldstein komentoval výměnu v čele americké diplomacie, kterou dnes Trump oznámil na twitteru, uvedla televize NBC s odvoláním na zdroje z Bílého domu.

Goldstein dnes novinářům řekl, že Tillerson nezná důvod svého odvolání a že se o této informaci dozvěděl až dnes na twitteru. Podle televize NBC, která se odvolává na dva anonymní zdroje, hovořil personální šéf Bílého domu John Kelly s Tillersonem telefonicky v pátek. Tillersonovi prý řekl, že se ho Trump chystá požádat, aby "odstoupil".