Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna služebního zákona? Podle kritiků jde o čistky, ministryně Dostálová novelu hájí

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda v demisi dnes bude projednávat novelu služebního zákona. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO) by norma měla otevřít státní službu odborníkům zvenčí, změnit systém hodnocení úředníků nebo snížit počet oborů na ministerstvech, aby úředníci mohli odbornou agendu vykonávat i na jiném úřadu.

"Chceme rozvolnit výběrová řízení ve druhém kole, abychom do státní správy mohli přijímat i opravdu odborníky z praxe," řekla Dostálová. Nyní má stát problém s nabíráním právníků nebo odborníků na informační technologie, uvedla.

Hodnocení úředníků by podle ní mělo být pětistupňové místo dosavadního čtyřstupňového. Ministerstva by také nemusela hodnocení provádět jednou ročně, ale mohla by se rozhodnout pro méně časté, nebo naopak častější hodnocení. V souvislosti s tím by také měl být umožněn kariérní postup úředníků. "Pokud máte vynikající úředníky a mají za sebou dvakrát vynikající hodnocení, tak ty lidi musíte nějak motivovat a mohou postoupit o jeden platový stupeň," řekla Dostálová.

"Chceme snižovat počty oborů služby. Dnes jich máme 79. A když například u mě náměstkyně dělá Evropu, tak proč by tu samou Evropu nemohla dělat na úřadu vlády," uvedla také ministryně. Zároveň by ale podle ní při přechodu z jednoho ministerstva na jiné měli úředníci projít výběrovým řízením.

Dostálová rovněž odmítla, že by vláda chtěla převést řízení státní služby pod premiéra nebo chtěla zrušit systém politických a odborných náměstků a usnadnit odvolávání těch odborných. Tyto informace podle Dostálové vycházejí z původního návrhu zákona, který stále je v knihovně připravované legislativy, nyní projednávaná verze se ale od něj výrazně liší.

Ministři dnes při příchodu na jednání vlády uváděli, že by uvítali jednodušší zásahy do chodu ministerstev. "Nemyslím, že by se měli všichni náměstci vyměňovat. Na druhou stranu, jestli přijde ministr na ministerstvo a nemůže si vyměnit v podstatě ani sekretářku, takhle to nejde řídit," řekl ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO). "Nelze fungovat pouze s lidmi, kteří tam jsou, pokud ministr považuje někoho za ne úplně schopného," připojila se ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

Záměr na úpravu služebního zákona kritizuje opozice, mluví v té souvislosti o čistkách na ministerstvech. Novelu kritizovala také organizace Rekonstrukce státu. Podle ní vládní návrh upravuje služební hodnocení tak, že by mohlo být zneužíváno k výpovědím pro nepohodlné úředníky. "Doporučujeme vládě, aby se změnami služebního zákona vyčkala až na závěry vyplývající z vyhodnocení návrhu Evropskou komisí," řekl Josef Karlický z Rekonstrukce státu.

Témata:  vláda služební zákon Klára Dostálová

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy