reklama

Liga je nejsilnější stranou vítězné středopravé koalice (celkem asi 37 procent hlasů), M5S volilo zhruba 32 procent voličů. Středolevý blok u voleb propadl a získal pouze 22 procent hlasů.

V úterý nezávisle na sobě šéf Ligy Matteo Salvini i předseda M5S Luigi Di Maio uvedli, že rozpočtové pravidlo EU, které stanovuje strop rozpočtového deficitu na tři procenta HDP, brzdí hospodářský růst Itálie a mělo by být změněno.

"Co se týče deficitu, všichni nyní, zdá se, souhlasí s tím, že toto pravidlo by se mělo revidovat a nahradit. Teď se budeme věnovat tomu, jak to provést," řekl Di Maio novinářům v Římě. Salvini téhož dne v Evropském parlamentu ve Štrasburku uvedl, že rozpočtové pravidlo "je jedním z těch předpisů sepsaných u stolu, které budeme rádi dodržovat, pokud se díky nim lidem žije lépe; máme-li ale kvůli tomu propouštět (zaměstnance) a zavírat (podniky) a vede-li takové pravidlo k nestabilitě, pak jej dodržovat nebudeme".

Salvini označuje unii za "ničitele" a pokud to bude politicky možné, chce odstoupit od eura. Během volební kampaně dokonce hrozil italexitem. Di Maio si ovšem přeje euro zachovat a stejně tak i dobré vztahy s Bruselem, napsala agentura Reuters.

"Ty euroskeptické tendence jsou reálné v tom, že lidé jsou opravdu naštvaní, hledají obětního beránka a EU je pro ně naprosto ideálním terčem. Na druhou strany na severu (Itálie) je spousta firem, které díky obchodu s EU zbohatly. Podnikatelé a bohatí lidé vědí, že se jim EU vyplatí, takže nevím, kam to povede, podle mě se ta rétorika teď trochu zklidní," řekl ČTK italský novinář Andreas Pieralli.

Evropská unie a Itálie se podle něj drží vzájemně v šachu. "Finanční pád Itálie by byla katastrofa pro celý kontinent, je to stále třetí největší ekonomika (eurozóny). Italský strojírenský průmysl je hned druhý v EU po Německu. Itálie má sice 2,3 bilionu eur dluhu (58,6 bilionu Kč), ale zároveň má čtyřikrát větší soukromé bohatství (než Německo). Problém je, že ty soukromé peníze jsou všelijak ukryté a neproudí v systému. Takže s tím euroskepticismem to nebude tak žhavé, ale jistě lze očekávat, že Itálie bude tlačit, možná společně s dalšími jižními státy, na uvolnění fiskálních pravidel," poznamenal Pieralli.