reklama

"Profesor Stephen Hawking byl brilantním a výjimečným mozkem - jedním z největších vědců své generace. Jeho odvaha, humor a odhodlání dostat od života co nejvíc byly inspirací. Jeho odkaz nebude zapomenut," napsala Mayová na twitteru.

O Hawkingově smyslu pro humor se Mayová měla možnost sama přesvědčit například v roce 2016, kdy mu na slavnostní ceremonii předávala cenu za celoživotní dílo. "Každý den se zabývám složitými matematickými otázkami, nežádejte mě ale prosím, abych vám pomáhal s brexitem," řekl tehdy vědec předsedkyni britské vlády.

"Jeho teorie odemknuly vesmír možností, který my a svět objevujeme. Kéž by si dál létal jako superman ve stavu beztíže, jak jsi řekl astronautům na vesmírné stanici v roce 2014," uvedla NASA. "Inspiroval generace, aby se dívaly za hranici naší vlastní modré planety a rozšiřovaly pochopení vesmíru," napsal na twitteru britský astronaut Timothy Peake.

Na Hawkingovu smrt reagovala také řada osobností ze světa populární kultury. "V mém srdci je velká černá díra," napsala například zpěvačka Katy Perryová. Jeden z producentů amerického seriálu Simpsonovi Matt Selman označil Hawkinga za "nejinteligentnějšího hosta z řad celebrit v krátké historii Simpsonových".

"Přišli jsme o kolosální mysl a skvělého ducha," reagoval na Hawkingovu smrt tvůrce World Wide Webu (www) Tim Berners-Lee.