Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhadné úmrtí dalšího Rusa? Britská policie na těle Gluškova našla známky udušení

Britská policie, ilustrační fotografie
Britská policie, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Londýn - Na těle ruského emigranta Nikolaje Gluškova, který byl v pondělí nalezen mrtev ve svém londýnském bytě, našla policie známky udušení. Nadále se ale spekuluje, zda šlo o vraždu, sebevraždu, či snad nešťastnou náhodu.

Gluškov (68), bývalý druhý muž v ruských aeroliniích Aeroflot, byl v Rusku odsouzen za podvody a v Británii žil jako azylant. Leteckou společnost prý spolu s miliardářem Borisem Berezovským připravil o stamiliony dolarů.

Berezovskij, který se stal tvrdým kritikem Kremlu, byl před pěti lety nalezen ve svém bytě v Londýně bez známek života, údajně se oběsil. Mnozí včetně Gluškova ale verzi o sebevraždě nevěřili.

Gluškova našla v pondělí mrtvého jeho dcera v domě na jihozápadě Londýna. Jeho přítel Děmjan Kudrjavcev, zakladatel listu Moscow Times a majitel vlivného deníku Vedomosti, na facebooku napsal, že "Gluškov se neoběsil".

Britský Scotland Yard v těchto dnech poskytl ochranu řadě Rusů, kteří v Británii získali azyl. Opatření souvisí s otravou bývalého ruského agenta Sergeje Skripala. "Po útoku v Salisbury parkuje před mým domem trvale policejní vůz," řekl Kommersantu jeden z ruských emigrantů.

Témata:  Velká Británie Rusko policie Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy