Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Angela Merkelová byla znovu zvolena kancléřkou, hlasování ale bylo těsné

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Německý parlament dnes zvolil Angelu Merkelovou (CDU) kancléřkou, do čela vlády usedne již počtvrté za sebou. V tajné volbě obdržela 364 ze 688 platných hlasů a poměrně těsně tak překonala potřebnou většinu 355 hlasů.

Strany velké koalice mají ve Spolkovém sněmu 399 křesel, což znamená, že Merkelová (63) nezískala podporu všech z nich.

Po ohlášení výsledků se přesto dočkala potlesku a gratulací koaličních i opozičních poslanců. "Ano pane předsedo, volbu přijímám," prohlásila na dotaz předsedy Spolkového sněmu, jak je v Německu zvykem.

Stejně jako v uplynulém volebním období povede velkou koalici konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD). Kabinet, jehož vytváření nikdy netrvalo tak dlouho jako nyní, by měl poprvé zasednout dnes vpodvečer.

Nyní hamburskou rodačku, jejíž volbě přihlížela i její 89letá matka, čeká několik cest mezi budovou Spolkového sněmu a nedalekým sídlem prezidenta. V 11:00 ji tam do funkce jmenuje hlava státu Frank-Walter Steinmeier, o hodinu později pak Merkelová složí přísahu do rukou předsedy Spolkového sněmu Wolfganga Schäubleho. Odpoledne stejnou cestu vykoná se členy své vlády.

Merkelová, která je kancléřkou od roku 2005, se dneškem vyrovná velikánům německé poválečné politiky Konradu Adenauerovi a Helmutu Kohlovi (oba CDU), kteří po vyhraných volbách také čtyřikrát usedli do čela vlády. Na rozdíl od nich ale Merkelová už potřetí povede velkou koalici, která až do roku 2005 bývala ve spolkové republice naprostou výjimkou, nyní se ale stala běžnou politickou konstelací.

Témata:  Angela Merkelová Německo EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy