Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američtí studenti uctíli oběti floridského masakru, vyšli před školní budovy

Po střelbě ve škole na Floridě mrtví i zranění
Po střelbě ve škole na Floridě mrtví i zranění
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Studenti na stovkách amerických škol dnes vyšli před budovy, aby uctili památku obětí floridského masakru. Studenti ve státech Ohio a Massachusetts se navíc rozhodli zamířit k sídlům místních poslanců, aby požadovali změny zákonů o zbraních.

Pietní akce symbolicky trvala 17 minut, jednu za každého zastřeleného. Podle organizátorů se k dnešní akci rozhodli v 10:00 washingtonského času (15:00 SEČ) připojit studenti z více než 3000 škol. Zatímco někteří pouze vyšli před budovy a tiše uctili památku zavražděných, jinde uspořádali delší shromáždění či se vydali k pochodům na protest proti násilí páchanému střelnými zbraněmi.

"Naši zvolení představitelé musí učinit víc, než jen tweetovat soustrast a modlitby v reakcích na takovéto násilí," uvedla na webu organizace Empower, která dnešní akci zastřešuje. Studentům dala při rozhodování o její podobě volné ruce, zájemce však vybavila seznamem požadavků, s nimiž se mohli obrátit na své zákonodárce. Je mezi nimi například zákaz prodeje útočných zbraní a povinné prověrky profilů zájemců o koupi jakékoli střelné zbraně.

Kongres ovládaný republikány však zatím v diskusi o změně pravidel nedospěl k žádné zásadní shodě, což opozice přičítá vlivu mocné lobby majitelů zbraní.

Témata:  střelba ve škole na Floridě demonstrace v USA studenti USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy