Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američtí studenti uctíli oběti floridského masakru, vyšli před školní budovy

Po střelbě ve škole na Floridě mrtví i zranění
Po střelbě ve škole na Floridě mrtví i zranění
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Studenti na stovkách amerických škol dnes vyšli před budovy, aby uctili památku obětí floridského masakru. Studenti ve státech Ohio a Massachusetts se navíc rozhodli zamířit k sídlům místních poslanců, aby požadovali změny zákonů o zbraních.

Pietní akce symbolicky trvala 17 minut, jednu za každého zastřeleného. Podle organizátorů se k dnešní akci rozhodli v 10:00 washingtonského času (15:00 SEČ) připojit studenti z více než 3000 škol. Zatímco někteří pouze vyšli před budovy a tiše uctili památku zavražděných, jinde uspořádali delší shromáždění či se vydali k pochodům na protest proti násilí páchanému střelnými zbraněmi.

"Naši zvolení představitelé musí učinit víc, než jen tweetovat soustrast a modlitby v reakcích na takovéto násilí," uvedla na webu organizace Empower, která dnešní akci zastřešuje. Studentům dala při rozhodování o její podobě volné ruce, zájemce však vybavila seznamem požadavků, s nimiž se mohli obrátit na své zákonodárce. Je mezi nimi například zákaz prodeje útočných zbraní a povinné prověrky profilů zájemců o koupi jakékoli střelné zbraně.

Kongres ovládaný republikány však zatím v diskusi o změně pravidel nedospěl k žádné zásadní shodě, což opozice přičítá vlivu mocné lobby majitelů zbraní.

Témata:  střelba ve škole na Floridě demonstrace v USA studenti USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy