Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kataláncům by se podle Puigdemonta líbil švýcarský federalismus

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Foto: Facebook

Ženeva - Federalismus podle švýcarského vzoru je myšlenka, která by mohla přesvědčit většinu Katalánců. V rozhovoru s televizí RTS to dnes řekl vůdce katalánských separatistů Carles Puigdemont.

"Jsem absolutně přesvědčen, že pokud by Španělsko bylo uspořádáno jako Švýcarsko, neexistoval by žádný problém," řekl Puigdemont, který má v neděli přicestovat do Švýcarska a zúčastnit se tam kulatého stolu na téma sebeurčení na ženevském Mezinárodním filmovém festivalu a fóru o lidských právech (FIFDH). "Je to myšlenka, se kterou bychom měli pracovat, a možná je to myšlenka, která by mohla přesvědčit většinu Katalánců," dodal Puigdemont v interview, které vedl ve francouzštině.

Základem švýcarského federativního uspořádání jsou kantony, které mají vlastní ústavu, parlament, vládu a soudy, schvalují si vlastní zákony a mají širokou autonomii v oblastech, jako jsou fiskální politika, školství nebo policie.

Puigdemont dále tvrdil, že neupřednostňuje za každou cenu cestu nezávislosti a v zásadě nevylučuje katalánskou autonomii v rámci španělského státu, i když nyní podle něj není možná kvůli nesmiřitelnosti Madridu.

"Věřím, že většina katalánských bojovníků za nezávislost během těchto posledních 40 let ukázala, že by mohli fungovat v rámci autonomie navzdory faktu, že jsou bojovníky za nezávislost. Tím chci říct, že akceptujeme jiné možnosti," poznamenal politik, jehož regionální vládu loni sesadil Madrid poté, co tamní parlament odhlasoval deklaraci o nezávislosti Katalánska.

Témata:  Katalánsko Španělsko Carles Puigdemont

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy