Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečekal jsem, že Mnangagwa půjde proti mně, byl to převrat, zlobí se Mugabe

Emmerson Mnangagwa
Emmerson Mnangagwa
Foto: YouTube

Harare - Bývalý prezident Zimbabwe Robert Mugabe (94) poskytl rozhovor jihoafrické televizi SABC. Své loňské odstavení od moci označil za převrat. Prý nečekal, že nynější hlava státu Emmerson Mnangagwa půjde proti němu.

Mugabe vládl Zimbabwe od roku 1980. Byl nucen odstoupit poté, co kontrolu nad zemí v listopadu 2017 převzala armáda a zákonodárci jeho vlastní strany zahájili proces sesazení hlavy státu. Mugabeho někteří jeho krajané pokládají za hrdinu, který svrhl bělošskou nadvládu. Podle kritiků slibnou zemi ekonomicky zruinoval.

V prezidentském úřadu ho vystřídal Mnangagwa, jeho bývalý spojenec, jehož Mugabe odvolal z úřadu viceprezidenta. Podle agentur tak chtěl připravit cestu k nástupnictví své ženě Grace, ale vyvolal tím zásah armády.

"Nikdy jsem si nemyslel, že ten, kterého jsem vychoval... se obrátí proti mně," řekl Mugabe. "To neznamená, že Emmersona nenávidím, vždyť jsem ho do vlády přivedl já. Ale musí se to udělat standardní cestou, on se na to místo dostal nesprávným způsobem. Nezákonně," rozvedl bývalý prezident. "Musíme tuto hanbu, do které jsme se uvrhli, odstranit. Nezasloužíme si to," dodal.

Mugabe je obviňován z genocidy v souvislosti s potlačením opozice v 80. letech. Výměnou za rezignaci ale získal imunitu před trestním stíháním pro sebe i pro svoji manželku.

Témata:  Robert Mugabe Zimbabwe Emmerson Mnangagwa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy