Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oficiálně jsem mrtev, přestože žiji, zlobí se muž. Soud odmítl zneplatnit jeho úmrtní list

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Bukurešť - Rumunský kuchař Constantin Reliu strávil přes 20 let v Turecku. Když se letos v lednu vrátil do vlasti, zjistil, že ho jeho manželka v nepřítomnosti nechala prohlásit za mrtvého. Domnívala se prý, že zahynul při zemětřesení. Rumun (63) nyní bojuje s úřady a soudy. Zatím marně.

"Jsem žijící duch. Nemám žádný příjem, a protože jsem považován za mrtvého, nemohu s tím nic dělat," uvedl Reliu v rozhovoru s AP. Tvrdí, že se chce pomstít manželce, která teď žije v Itálii. "Nejsem si jistý, zda jsem rozvedený, a nevím, jestli se provdala. Nikdo mi nic neřekne," řekl Reliu.

Do Turecka odjel za prací v roce 1992 a když se o tři roky později vrátil, zjistil, že mu manželka byla nevěrná. V roce 1999 se rozhodl, že se do Turecka opět odjede a zůstane tam. Loni v prosinci ho ale turecké úřady zadržely kvůli propadlým dokladům a vyhostily.

Po příletu do Bukurešti ho celníci informovali, že byl oficiálně prohlášen za mrtvého. Byl pak podroben šestihodinovému výslechu a testům kvůli ověřování totožnosti. Měřili, jak daleko od sebe má oči, a porovnávali to s jeho starou pasovou fotografií. "Nakonec se rozhodli, že jsem to opravdu já!" řekl Reliu.

Úřady v místě bydliště ve městě Barlad to ale uznat odmítají. Muž proto požádal soud v severovýchodním rumunském městě Vaslui, aby zneplatnil jeho úmrtní list vydaný v roce 2016.  Ve čtvrtek ale justice rozhodla, že Reliuovi úmrtní list nezruší, neboť o to požádal "příliš pozdě".

Reliu nyní zvažuje, že požádá tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby rozhodnutí tureckých úřadů odvolal.

Témata:  Rumunsko život zajímavosti soudy

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy