reklama

Fico podal demisi po politické krizi, kterou na Slovensku vyvolala vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Dosavadní tříčlenná koalice se dohodla na vytvoření nového kabinetu, v jehož čele by měl být dosluhující vicepremiér a místopředseda Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Peter Pellegrini.

"Slovensko potřebuje nepolarizující vládu. Vládu, ve které budeme moci každému členovi věřit, že udělá všechny kroky k rychlému vyšetření vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Jen taková vláda může usilovat o mou důvěru a následně o důvěru Národní rady a veřejnosti. V této souvislosti jsem, samozřejmě, připraven důsledně využívat všechny ústavní pravomoci hlavu státu," uvedl Kiska.

Prezident ve čtvrtek po Ficově demisi pověřil sestavením nového kabinetu Pellegriniho, který se premiérem ovšem stane až poté, co ho Kiska do této funkce jmenuje. Následnému návrhu premiéra na jmenování členů vlády je již prezident podle ústavy povinen vyhovět.

Pellegrini již v pátek zahájil jednání o nové vládě. Novinářům dříve řekl, že v kabinetu dojde k personálním změnám a že rozdělení postů mezi koaliční strany zůstane zachováno. Očekává se, že Pellegrini svou vládu představí již příští týden.