Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Část zemí EU odmítla uznat platnost ruských voleb na Krymu

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Kyjev - K volebním urnám půjdou Rusové v neděli a na Krymu se očekává zvlášť vysoká podpora Vladimira Putina. Ministři zahraničí osmi evropských zemí v dnešním společném prohlášení odmítli uznat hlasování na anektovaném ukrajinském poloostrově.

Text prohlášení dnes v Kyjevě zveřejnilo ukrajinské ministerstvo zahraničí. "Evropská unie neuznává výsledky voleb, které Rusko organizuje na Krymu," praví se v dokumentu, který podepsali ministři zahraničí tří pobaltských států, Polska, Ukrajiny, Rumunska, Dánska a Švédska. 

"Okupace Krymu je spolu s nynější ruskou agresí v Donbasu porušením evropského uspořádání i pravidel a zásad, které byly základem stability a bezpečnosti v Evropě po skončení studené války," citovala z textu prohlášení ukrajinská agentura Unian.

Na Krymu pořádá Moskva prezidentské volby poprvé, tamní komentátoři nevylučují ani 90procentní podporu Puzina. Podle agentury TASS se na poloostrově očekává 40 zahraničních pozorovatelů, nejvíc jich údajně přijede z Francie.

Témata:  Krym Rusko Ukrajina volby v Rusku

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy