Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové volí nového prezidenta, v cizině už hlasovalo 30.000 lidí

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva - Rusové volí prezidenta, na výběr mají z osmi kandidátů. Na Čukotce a Kamčatce začalo hlasování v neděli ráno místního času (dnes večer SEČ). Jednoznačným favoritem je Vladimir Putin, který tak má před sebou už čtvrtý mandát. Problémy mají ruští voliči na Ukrajině.

Začátek voleb se bude přes jedenáct časových pásem postupně přesouvat až do nedělní sedmé hodiny ranní SEČ, kdy se otevřou volební místnosti v nejzápadnější Kaliningradské oblasti. Poslední ruští voliči tam odevzdají hlas v neděli v 19:00 SEČ, krátce nato se očekávají první odhady výsledků. Kreml bude ale víc zajímat volební účast.

Již hlasovalo 30 tisíc Rusů žijících, pracujících nebo odpočívajících v zahraničí. Pro Rusy jsou urny k dispozici ve 145 zemích světa.

Volební místnosti, umístěné na ruské ambasádě v Kyjevě a na ruských konzulátech, ukrajinské úřady podle agentury Interfax blokují. Hlasovat tak může jen personál ruského zastupitelského úřadu. Kyjev opatření zdůvodňuje tím, že Rusko nelegálně zorganizovalo volby také na anektovaném Krymu. 

Témata:  Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy