Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Srí Lance byl zrušen výjimečný stav vyhlášený kvůli střetům mezi buddhisty a muslimy

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Kolombo - Srí Lanka zrušila výjimečný stav, který byl vyhlášen 6. března s cílem zastavit šíření násilných střetů mezi buddhisty a muslimy. Nyní je na ostrově hlavní turistická sezona.

"Po vyhodnocení bezpečnostní situace jsem nařídil odvolání výjimečného stavu s platností od předchozí půlnoci," uvedl dnes prezident Maithripala Sirisena na twitteru.

Násilnosti vypukly v oblasti města Kandy, které leží v centrální části země. Vyvolala je smrt muže z většinového sinhálského etnika, který zemřel po napadení skupinou muslimů. Sinhálci pak v odvetě začali vypalovat domy a obchody příslušníků muslimské menšiny. Úřady rovněž v oblasti vyhlásily zákaz vycházení. Vláda tam vyslala vojáky a elitní policisty.

Některé radikální buddhistické skupiny muslimy obviňují, že se snaží obracet lidi na islám a že ničí buddhistické archeologické památky. Buddhističtí nacionalisté protestují i proti přítomnosti příslušníků muslimského etnika Rohingů, kteří na Srí Lanku uprchli před pronásledováním z převážně buddhistické Barmy.

Zhruba 75 procent obyvatel Srí Lanky tvoří Sinhálci, z nichž valná většina vyznává buddhismus. Islám vyznává asi devět procent obyvatel Srí Lanky.

Témata:  Srí Lanka Buddhismus Islám

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy