Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelská média: ČR začíná zvažovat přesun velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Jeruzalém/Praha - Izraelská televize Channel 10 tvrdí, že Česká republika začala zjišťovat možnosti pro přesun svého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Velvyslanec doporučuje využít vlivu prezidenta Miloše Zemana.

Letos v květnu chtějí své velvyslanectví v Jeruzalémě otevřít USA, jejichž prezident Donald Trump v prosinci uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele.

Izraelský velvyslanec v Praze Daniel Meron minulý týden v tajném vzkazu izraelskému ministerstvu zahraničí napsal, že ČR zahájila vnitřní vyhodnocování možností a rizik spojených s přesunem ambasády. Meron uvedl, že ČR je možnosti přesunu otevřenější vzhledem k tlaku, který Izrael vyvíjí po ohlášení USA a Guatemaly o přemístění jejich zastupitelských úřadů do Jeruzaléma.

Meron také upozornil, že český premiér Andrej Babiš je pod vlivem proizraelského veřejného mínění. Velvyslanec doporučuje využít Zemana coby výmluvného zastánce Izraele. Meron dále upozornil, že Zeman hodlá 25. dubna ve své rezidenci oslavit výročí nezávislosti Izraele.

"Diskuse na toto téma (ambasády) pokračuje a dozvěděli jsme se, že byla zřízena ministerská skupina, v níž je i prezidentův poradce, náměstek ministra zahraničí a premiérův poradce a jednají o možnosti přesunu velvyslanectví do Jeruzalém," stojí v Meronově vzkazu.

Izraelské sdělovací prostředky připomínají březnovou zprávu Lidových novin, v níž se uvádí, že Zeman pověřil svůj tým "postrčit" plán na přesun české ambasády. 

Izraelský list The Times of Israel napsal, že české ministerstvo zahraničí po konzultaci s partnery v Evropské unii je proti přesunu ambasády. Server i24 také připomněl, že přes souhlasnou reakci Zemana na prosincové oznámení Donalda Trumpa, se ČR v prosinci zdržela ve Valném shromáždění OSN hlasování o dokumentu, který Trumpovo uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele odsuzuje.

Témata:  Izrael Miloš Zeman Česká republika Jeruzalém

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy