reklama

Před někdejším Palácem pionýrů, nyní Domem mládeže, ve kterém je volební místnost, stojí stánky s laskominami a rybími konzervami, z reproduktorů se linou vlastenecké písně, které střídá výčet úspěchů země. "Rusko, do toho! Do toho Rusko!" hřmí refrén. 

"Jasně, že jsem hlasovala pro Putina. Ví, co dělat, abychom žili lépe," řekla ČTK lékařka Valentina, která je prezidentovým počínáním navýsost spokojena. "Za Putina se nám žije dobře," tvrdí. "Vybral jsem si Putina, protože v této době a za dané mezinárodní situace představuje jedinou možnost," míní čtyřiatřicetiletý inženýr Andrej. 

Postarší pár, odpočívající na lavičce, se rozchází v názoru: Alexandra (55, v domácnosti) podpořila kandidáta komunistů Pavla Grudinina, protože odpovídá jejímu světovému názoru. Vladimir (70, vysokoškolský pedagog) volil Putina. "Povznesl zemi. Rusko se od 90. let stalo mnohem silnější. Jdeme kupředu, navzdory všem překážkám," říká a jako mnoho jiných Rusů oceňuje, že po chaosu po rozpadu Sovětského svazu přinesl nynější prezident zemi vytouženou stabilitu. "Samozřejmě, spousta věcí se ještě musí zlepšit," připouští. Ale všechny svízele přičítá "objektivním příčinám" a dědictví sovětské minulosti.

"Lidi se pletou, když si myslí, že jejich hlas nic nezmůže. Třeba přispět, byť i malým dílem," myslí si pětapadesátiletý podnikatel Loma Kasajev a hrdě dodává, že dneska odvolila celá jeho sedmičlenná rodina. Samozřejmě hlasovali pro Putina. "Nikdo jiný nedokáže spravovat sedminu planety. A (německou kancléřku Angelu) Merkelovou taky už zvolili čtyřikrát a nikdo jí to nevyčítá," zdůraznil.

"K volbám nejdu. Nejdu proto, že bych byl líný, ale prostě je to má zásadní pozice. Pokládám tyto volby za nepravé. Nechci říci, že jsou fingované, ale je uděláno vše pro to, aby výsledek byl předem daný. Nechci v tom účinkovat, a proto nejdu," řekl novinář Vladimir, pracující jako sportovní komentátor. "Pokud volby dopadnou tak, jak mají - a ony tak dopadnou - tak si můžeme být jisti, že se během nejbližších šesti let nic nezmění. Může to být jen horší. Věkem se lidi nestávají lepšími, ale naopak. Nic světoborného čekat nemůžeme," dodal na adresu režimu.

V Moskvě nejsou podobné názory výjimkou. "Ne, volit nepůjdu, ani nevím o nikom v mé rodině, kdo by šel," říká mladá maminka provázená osmiletým chlapcem; ten tvrdí, že on by tedy k volbám rád šel.