Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevila se žádost o zrušení ruských voleb, Navalnyj napadl Putinovy soupeře

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Předák ruské opozice Alexej Navalnyj upozorňuje na falšování prezidentských voleb a překážky kladené pozorovatelům. Těch má po celé zemi, jak tvrdí, více než 33.000. Už dokonce přišla žádost na zrušení celého hlasování.

"Už se dá směle prohlásit: spletli se ti, kdo říkali, že na těchto volbách se bude méně falšovat, protože (Vladimir) Putin i tak všechny porazí," napsal opozičník na svém webu.

Na videozáznamu z Dálného východu je podle Navalného vidět, že hlasovací lístky už byly v urnách ještě před tím, než se otevřely volební místnosti, byť podle zákona má být urna prázdná a zapečetěná. Nevládní organizace Golos, která roky monitoruje ruské volby, ale před časem byla úřady kvůli financování z ciziny označena za "zahraničního agenta", se zatím dopočítala více než dvou tisícovek případů porušení pravidel, včetně vhazování lístků do volebních uren či opakovaného hlasování.

Navalnyj také pokáral sedm vyzyvatelů hlavního favorita voleb, stávajícího prezidenta Vladimira Putina, že o volebních podvodech dosud mlčí, a to i na twitteru, na svých webech a v sociálních sítích. "Jak já (a to nejsem kandidát), tak tisíce lidí po celé zemi (kteří také nejsou kandidáti a většina z nich ani nevolila) celý den hovoříme o porušeních pravidel, vhazování padělaných hlasovacích lístků, podvodech atd. A co naši 'kandidáti'? (...) Zaručuji, že ve 21 hodin moskevského času všichni prohlásí: dostali jsme tak málo hlasů, protože to zfalšovali," napsal. "Tito kandidáti si nezaslouží váš hlas, nesnažili si jej odpracovat a teď nevyvíjejí ani nejmenší snahu jej ubránit. Přestaňte podporovat ty, kdo na vás kašlou. Jinak tak tomu u nás bude vždy," vzkázal voličům.

Navzdory Navalného tvrzení o mlčení Putinových soupeřů šéf sítě regionálních štábů prezidentské kandidátky Xenije Sobčakové Timur Valejev si podle listu Vedomosti postěžoval na četné přehmaty při hlasování v Dagestánu na Kavkaze, včetně přepadení pozorovatelů či hromadného svážení voličů.

Volební komise v Moskevské oblasti mezitím potvrdila jako fakt, že v obci Ljubercy jeden z členů volební komise vhodil do urny svazek hlasovacích lístků, jak potvrdil záznam z kamery. Urna byla následně zapečetěna a všechny hlasy budou označeny za neplatné. Případ vyšetřuje policie. 

Šéfka ústřední volební komise Ella Pamfilovová mezitím jako "žertovnou" odmítla první stížnost z Krasnodarského kraje na jihu Ruska, požadující zrušit výsledky prezidentských voleb. Pamfilovová ujišťuje, že zajistí, aby volby byly svobodné a poctivé, přestože Navalnyj obvinil komisi, že chystá "grandiózní podfuk" s miliony hlasů, aby zajistila Putinovi zvolení prezidentem při náležitě vysoké účasti.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko volby v Rusku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.