Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Reakce EU na otrávení Skripala musí být podle Polska rázná

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Varšava - Reakce Evropské unie na ruský útok na dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru by měla být rázná. Shodli se na tom dnes německá kancléřka Angela Merkelová a polský premiér Mateusz Morawiecki během jednání ve Varšavě.

"Shodli jsme se, že Evropská unie by měla přijít s ráznou, a nikoli jen symbolickou reakcí a očekáváme od EU, aby v závěrech po Evropské radě bylo téma ruského útoku rovněž obsaženo," řekl podle agentury PAP na společné tiskové konferenci Morawiecki.

Podle Merkelové budou evropští lídři na summitu začínajícím ve čtvrtek s britskou premiérkou Theresou Mayovou aféru Skripal řešit. "Stojíme ruku v ruce s Británií," řekla Merkelová, podle níž Německo i Polsko usilují o dobré vztahy s Londýnem i vzhledem k projednávaným podmínkám odchodu Británie z Unie.

Ministři zahraničí zemí EU dnes vyzvali Rusko, aby bezodkladně odpovědělo na otázky Londýna a mezinárodního společenství ohledně útoku nervovou látkou v jihoanglickém Salisbury. Zatímco podle Británie je za útokem na Skripala spáchaným 4. března nade vší pochybnost Rusko, Moskva podíl na něm odmítá.

Témata:  EU Rusko Sergej Skripal

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy