Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump poblahopřál Putinovi, dva dny po volbách

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington/Moskva - Americký prezident Donald Trump dnes telefonicky hovořil se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, který v neděli obhájil ve volbách funkci hlavy státu.

Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného činitele Bílého domu. Telefonát potvrdila i ruská agentura TASS s tím, že Trump svému partnerovi blahopřál k volebnímu vítězství. Hovořilo se rovněž o možném summitu.

"Prezidenti se dohodli na rozvoji dalších dvoustranných kontaktů, a to i s ohledem na změny ve vedení ministerstva zahraničí USA," napsala ruská agentura s odvoláním na informace z Kremlu. Trump nedávno z vedení diplomacie odvolal Rexe Tillersona a nahradil ho dosavadním šéfem špionážní služby CIA Mikem Pompeem. Jmenování musí potvrdit Senát amerického Kongresu.

"Zvláštní pozornost byla věnováno otázce možné schůzky na nejvyšší úrovni," citoval TASS bez dalších podrobností z kremelského prohlášení.

Prezidenti debatovali o situaci v Sýrii a na Ukrajině, napsala dále agentura. Zdůraznili přitom nezbytnost co nejrychlejšího pokroku při urovnání těchto problémů. Poukázali na snížení napětí na Korejském poloostrově a zdůraznili význam řešení tamní situace mírovými prostředky.

Témata:  Donald Trump USA Vladimír Putin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy