Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie v Německu a Česku zakročila proti fingování sňatků

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín - V Německu a v České republice policie provedla rozsáhlý zátah proti organizovanému zprostředkováváni sňatků naoko.

V Německu zhruba 850 policistů a celníků od rána prohledalo téměř stovku objektů v sedmi spolkových zemí, informovala dnes agentura DPA.

Policie, která pátrala po důkazech o organizovaném zprostředkovávání fingovaných sňatků, vede souběžně dvě různá vyšetřování. Při raziích bylo zadrženo několik důvodně podezřelých osob, řekla mluvčí státního zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem. Těžištěm vyšetřování fingovaných sňatků a práce načerno je spolková země Hesensko.

Podle frankfurtského státního zastupitelství dopomáhali dnes zadržení podezřelí od konce roku 2015 svým "zákazníkům" k fingovaným sňatkům s ženami ze zemí Evropské unie. Většina těchto mužů pocházela z Kosova. Někteří z nich byli ochotni zaplatit pěticiferné sumy v eurech za sňatek s ženami z Česka, Rumunska nebo Bulharska. Státní zastupitelství předpokládá, že takto byly uzavřeny stovky sňatků naoko.

Někteří obvinění kromě toho jakožto zástupci stavebních firem zajišťovali práci načerno a pracovníkům a výdaje na jim vyplácené mzdy vykazovali s pomocí falešných faktur od "servisních firem". Krátili tak daně z příjmu a z obratu. Kromě toho se státní zastupitelství domnívá, že na sociálním pojištění neodvedli zhruba šest milionů eur (více než 152 milionů korun).

Témata:  Policie ČR Německo policie Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy