Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinci se pilně činí, letos pošlou ze zahraničí domů 9 miliard dolarů

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Kyjev - Ukrajinská centrální banka odhaduje, že Ukrajinci pracující v zahraničí pošlou letos příbuzným do vlasti zhruba devět miliard dolarů (186 miliard Kč). Tato suma je vyšší než finanční pomoc od MMF.

Pro zemi s ekonomikou oslabenou v důsledku ruské anexe Krymu a separatistických tendencí v Donbasu jde o významný obnos. Jak připomíná agentura Reuters, od Mezinárodního měnového fondu (MMF) Ukrajina od roku 2015 v rámci záchranného programu obdržela 8,4 miliardy dolarů.

Ukrajinská banka přepočítala údaje o penězích zasílaných ze zahraničí v období let 2015 až 2017. Podle upravených údajů přišlo na Ukrajinu každoročně o dvě miliardy na takzvaných remitencích více. Loni to bylo 9,3 miliardy dolarů, v roce 2016 pak 7,5 miliardy a v roce 2015 zhruba sedm miliard dolarů.

V cizině pracuje 2,2 milionu Ukrajinců. To odpovídá osmi procentům pracující populace. Další odliv pracovní síly by mohl ohrozit hospodářské oživení země.

Již nyní zvětšuje schodek penzijního systému Ukrajiny. Ten v uplynulém roce představoval celých pět procent hrubého domácího produktu země.

Témata:  Ukrajina ekonomika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy