Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké úřady stáhly obvinění proti Erdoganovým bodyguardům, při rvačce zranili 11 lidí

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Washington - Americké úřady stáhly obvinění proti 11 příslušníkům osobní stráže tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, kteří ve Washingtonu napadli kurdské demonstranty. Při incidentu loni 17. května utrpělo zranění 11 osob.

Úřady původně vyšetřovaly celkem 19 lidí z napadení Kurdů protestujících proti Erdoganově návštěvě v USA. Nakonec obvinily 15 strážců. Loni v listopadu ale obvinění opět stáhly proti čtyřem z nich a letos v únoru proti dalším sedmi.

K potyčkám došlo loni 17. května po setkání tureckého prezidenta s jeho americkým protějškem Donaldem Trumpem v Bílém domě. Podle americké policie strážci Erdogana a další členové jeho doprovodu zasáhli tak brutálně, že bylo zraněno 11 osob.

Obvinění stále platí proti zbývajícím čtyřem strážcům. Za násilí jim hrozí v případě soudního řízení až 15 let vězení.

Témata:  USA Turecko násilí Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy