Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Statitisíce lidí chystají ve Washingtonu demonstraci proti zbraním

Washngton D.C.
Washngton D.C.
Foto: Pixmac

Washington - Desetitisíce studentů proudí dnes z různých míst Spojených států do Washingtonu, kde se připravuje pochod za zpřísnění kontroly prodeje zbraní.

 Akce, na níž organizátoři očekávají až půlmilionovou účast, má za cíl přesvědčit zákonodárce k přijetí tvrdších zbraňových zákonů v reakci na únorový masakr na floridské škole. Další demonstrace se dnes chystají ve velkoměstech jako New York, Los Angeles či Chicago.

"Vyrůstali jsme s vědomím, že se nám něco podobného může stát," řekla listu The Washington Post osmnáctiletá Callie Stoneová v narážce na vraždu 17 lidí, převážně studentů, spáchanou na střední škole ve floridském městě Parkland devatenáctiletým vyloučeným studentem.

Stejně jako tisíce dalších mladých lidí vyrazila Stoneová na washingtonskou Pensylvánskou třídu vedoucí mezi Kapitolem a Bílým domem již brzy ráno místního času, aby si v očekávání záplavy lidí zajistila místo blízko u řečnického pódia. Na něm se má počínaje polednem místního času (17:00 SEČ) vystřídat dvacítka řečníků mladších 18 let. Protest svými vystoupeními podpoří rovněž známí hudebníci, mezi nimi Ariana Grandeová, Miley Cyrusová či Ben Platt.

Témata:  USA USA Washington zbraně

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy