reklama

Společnost, která si říká Fortitude Ranch (Ranč statečnosti) staví tábory určené pro přežití po katastrofě pro americkou elitu i špičkové zpravodajské agentury. Zařízení jsou budována v reakci na stoupající hrozbu nové světové války a možný ekonomický kolaps.

Fortitude Ranch tvrdí, že v příštích 12 měsících existuje až 21% pravděpodobnost úplného kolapsu. V horizontu příštích deseti let je tato pravděpodobnost prý dokonce asi 33 %. Skupina proto láká členy z amerického hlavního města do svých táborů ležících v Západní Virginii.

V dubnu bude dokonce možné si speciální zařízení navržené pro přežití apokalypsy prohlédnou osobně. Tvůrce ranče Drew Miller, plukovník letecké armády a zpravodajský důstojník, tvrdí: „Museli byste být idioti, kdybyste si nemysleli, že se to stane.“

„Očekáváme členy všech tří hlavních agentur,“ přiznal. Mezi ně patří Centrální zpravodajská agentura (CIA), Agentura obranné zpravodajské služby (DIA) a Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Člen Fortitude, který promluvil pod podmínkou anonymity, řekl serveru Washington Examiner, že on a ostatní se připojili ke skupině poté, co se „probudil" potenciál národní krize kvůli útoku, finanční krizi nebo politickému násilí. „Ve většině z nás něco zachrastilo a to nás probudilo.“ uvedl.

Tábory mohou v případě krize pojmout 50 až 500 lidí. Stavba několika dalších zařízení se už připravuje. Miller tvrdí, že nové tábory budou mít ubytovny, podzemní zásobníky i strážní věže. Jejich současní bude také střelnici.

Členství ve společnosti Fortitude je tajné a skupina odmítá poskytovat informace o členech vládním organizacím. Výjimkou jsou investoři, které musí skupina podle zákona zveřejnit.

Miller například tvrdí, že úplné vypnutí elektrického proudu – ať už po útoku nebo kvůli počasí – je „nevyhnutelné".

Motto ranče je „připravte se na nejhorší ... užijte si přítomnost“. Na svých internetových stránkách se skupina popisuje jako „společenství přežití jakéhokoliv typu katastrof a dlouhodobé ztráty práva a pořádku“.

„Máme také skvělé a levné prázdninové a rekreační areály pro naše členy, které se nachází v odlehlých, krásných lesích, v horských oblastech,“ láká potenciální zájemce společenství.

Prostřednictvím členství, které činí 1000 dolarů (asi 21 tisíc korun) ročně a vlastní kryptoměně nazvané „Fortitude" už Miller získal částku asi 400 000 dolarů (8.23 miliony korun). Navíc plánuje vybudovat dalších 10 dalších podobných záborů po celé zemi.