Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko vyhostí tři ruské diplomaty, USA 60

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Praha/Washington/Moskva - Česko vyhostí tři členy ruského diplomatického personálu v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše je to výraz solidarity s Británií po útoku. Ruské diplomaty vypovídá také řada zemí EU, Spojené státy jich vyhostí dokonce 60.

Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) uvedl, že se dnes setkal s ruským velvyslancem Alexanderem Zmejevským a o vypovězení ho informoval. Tři členové ruského diplomatického personálu musí opustit Česko do 1. dubna.

Babiš novinářům řekl, že Česko je jako součást EU a NATO pevně začleněné do západních struktur. "Když náš spojenec nás ve vážné situaci požádá o pomoc, máme mu vyjít vstříc," uvedl. Útok nervovým plynem na území cizího státu podle něj ohrožuje civilní obyvatelstvo a ukazuje na brutálnější způsob špionáže, než je zvykem.

"Rusové překročili veškeré hranice, když řekli, že jedovatá látka novičok mohla pocházet od nás. Je to naprostá lež, my to tvrzení zásadně odmítáme od samého začátku," dodal Babiš. V minulých dnech byl kvůli dnes oznámenému kroku v kontaktu s prezidentem Milošem Zemanem, který podle něj projevil zájem o některé informace.

Za Zemanem přijeli do lánského zámku kvůli vyhoštění členů ruského diplomatického personálu ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka a ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO). Informovala o tom dnes Česká televize. "Pan prezident je v kontaktu s premiérem, některými členy vlády i bezpečnostními složkami," uvedl na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle Stropnického Česko podniklo vyhoštění v koordinaci s dalšími zeměmi Evropské unie. Německo, Francie a Polsko vypověděly čtyři ruské diplomaty. "Dlouhodobě obracíme pozornost k agresivní ruské politice," řekl polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz. "V této situaci je podle nás nutná jednotná reakce mezinárodního společenství," dodal šéf polské diplomacie s tím, že odpovědí na agresivní ruskou politiku je i nutné posilování přítomnosti vojsk NATO u východních hranic aliance.

"Vypověděli jsme dnes z Německa čtyři ruské diplomaty. Protože Rusko stále nepřispívá k objasnění útoku v Salisbury," uvedlo na twitteru německé ministerstvo zahraničí. Na opuštění země podle něj ruští diplomaté mají sedm dní. "Útok v Salisbury námi všemi v Evropské unii otřásl. Poprvé od konce druhé světové války byla uprostřed Evropy použita chemická bojová látka. Je jasné, že tento útok nemůže zůstat bez následků," konstatoval v prohlášení Maas, podle něhož fakta a indicie jasně ukazují, že za otravou Skripala stálo Rusko. Moskva to popírá.

Francie vypoví čtyři ruské diplomaty. "Dnes jsme oznámili ruským úřadům naše rozhodnutí vykázat během týdne čtyři ruské pracovníky s diplomatickým statusem z francouzského území," uvedl francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian ve svém prohlášení.Ukrajina dnes oznámila, že vypoví ze země třináct ruských diplomatů. Litva ohlásila vypovězení tří diplomatů a Lotyšssko jednoho diplomata. Estonsko oznámilo vyhoštění ruského vojenského přidělence.

Litva kromě vyhoštění tři ruských diplomatů hodlá zakázat vstup do země 44 dalším Rusům, oznámil Vilnius. "Vypovězením osob zapletených do jednání neslučitelného s diplomatickým posláním vyjadřujeme solidaritu se Spojeným královstvím a zároveň přispíváme k zásahu proti síti ruských špionů v Evropě," uvedlo litevské ministerstvo zahraničí.

Lotyšsko podle ruského velvyslance v Rize Jevgenije Lukjanova vypoví jednoho ruského diplomata a zároveň vyhostí jednoho pracovníka kanceláře ruské letecké společnosti Aeroflot. Diplomat má Lotyšsko opustit do sedmi dnů.

USA vyhostí 60 ruských diplomatů

Mezi nimi je 12 diplomatů z ruské mise při OSN v New Yorku. Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová prohlásila, že po vyhoštění Rusů budou Spojené státy bezpečnější zemí, protože "bude omezena ruská schopnost slídit po Američanech a provádět tajné operace". Vyhoštěním "Spojené státy a jejich spojenci dávají Rusku jasně na vědomí, že jejich akce budou mít následky," řekla mluvčí.Agentura RIA Novosti krátce po americkém oznámení s odvoláním na své zdroje napsala, že ruská reakce bude následovat v několika příštích dnech. Ruský poslanec Vladimir Džabarov ze zahraničního výboru Státní dumy (dolní komory parlamentu) v Moskvě prohlásil, že země Evropské unie a Ukrajina už brzy dostanou "dárek na oplátku". Jeho kolega Konstantin Kosačov označil jednání zemí EU za podlé.

Konzulát v Seattlu na severozápadním pobřeží USA bude nejpozději k 2. dubnu uzavřen vzhledem k tomu, že se v blízkosti nachází americká námořní základna, uvádí Reuters. Šedesát vyhoštěných Rusů podle amerických činitelů působí v USA jako špioni s diplomatickým krytím.

Vypovězení diplomatů má být podle činitelů americké vlády signálem do Kremlu, že počet ruských špionážních operativců ve Spojených státech je "nepřijatelně vysoký". Pokud Moskva odpoví recipročně, jsou údajně Spojené státy připraveny učinit další kroky.

Témata:  Andrej Babiš Martin Stropnický diplomacie Rusko velvyslanectví

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.