Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Extremisté odpojili tisíce berlínských domácností od elektřiny

Elektřina
Elektřina
Foto: Pixabay

Berlín - Zhruba 6500 domácností se dnes v Berlíně na několik hodin ocitlo bez elektřiny poté, co původně neznámí pachatelé zapálili kabeláž nebo přeťali rozvodové kabely.

K činu se později přihlásila patrně extremistická skupina, která si říká Vulkangruppe NetzHerrschaft zerreißen, jež podle názvu usiluje o zrušení dominantní kontroly nad elektrorozvodnou sítí.

Výpadek proudu, jehož příčinou byl pravděpodobně žhářský útok, postihl západoberlínskou městskou část Charlottenburg. Zmíněná skupina se přiznala, že zapálila "velké množství kabelů" a "cíleně přeřezala kabely". Zasaženy tak měly být vojenské objekty, letecký provoz i některé velké koncerny. Příslušné úřady zahájily vyšetřování.

Agentura DPA připomíná, že v Berlíně často podnikají žhářské útoky krajně levicové skupiny. Starosta německé metropole Michael Müller dnešní čin ostře odsoudil.

Témata:  Německo elektřina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy