reklama

Severokorejská vláda vůdce Kim Čong-una informovala vedení severokorejské komunistické strany o možnosti konání summitů s Japonskem, Ruskem a dalšími zeměmi, uvedl list s odkazem na nejmenovaný severokorejský zdroj a příslušné dokumenty. Japonsko podle listu Severní Koreji summit samo nabídlo.

Podle informací japonského listu samotná japonská váda vyjádřila přání hostit schůzky lídrů. Japonský vládní zdroj už v polovině tohoto měsíce Reuters řekl, že Japonsko uvažuje o tom, že bude usilovat o setkání japonského premiéra Šinzó Abeho s Kim Čong-unem, přičemž by se mělo diskutovat o únosech japonských občanů severokorejskými agenty před desítkami let.

S čínským prezidentem Si Ťin-pchingem se Kim už tento týden sešel během své první zahraniční cesty od nástupu k moci. Vrcholné schůzky s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem jsou už několik týdnů plánovány na duben, potažmo květen.

Severokorejské dokumenty údajně hovoří o možnosti uskutečnění japonsko-severokorejské vrcholné schůzky na začátku června.

Dnes by se měla v Pchanmundžom v demilitarizovaném pásmu na mezikorejské hranici uskutečnit přípravná schůzka činitelů KLDR a Jižní Koreje před chystaným dubnovým summitem.

Podle kritiků se KLDR svými vstřícnými gesty snaží dosáhnout zmírnění tlaku a mezinárodních sankcí, kterými Rada bezpečnosti OSN trestá Severní Koreu za její pokračující raketové a jaderné zbrojní programy. Kvůli sankcím Pchjongjang přišel o většinu zdrojů příjmů.