reklama

Podle koordinátora humanitárního záležitostí OSN Alího Záatarího před vládní ofenzivou ve východní Ghútě uprchlo 80.000 lidí a asi 50.000 z nich je v současné chvíli stále v uprchlickým zařízeních. Od začátku vládní ofenzivy v polovině února si bombardování vyžádalo životy 1600 lidí, dodal. Ředitel syrského Červeného kříže Chálid Hbúbátí uvedl, že se do svých domovů ve východní Ghútě vrátilo asi 26.000 civilistů poté, co jejich vesnice dobyla syrská armáda.

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) v pondělí oznámil, že mnoho dětí šlo z východní Ghúty několik kilometrů bez bot. Uprchlická zařízení jsou přeplněná a nedisponují splachujícími záchody ani sprchami, uvedl MVČK.

Vedení ruské operace v Sýrii v pondělí oznámilo, že do vládou dobytých oblastí přišlo ze zbytku východní Ghúty 120.000 lidí. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která bojovou situaci v Sýrii dlouhodobě monitoruje, napsala, že lidí bylo 100.000. Ani jeden z údajů se nepodařilo nezávisle ověřit.

V severosyrském městě Tal Rifaat, kam mnoho civilistů uprchlo, když turecká armáda tento měsíc z rukou syrské kurdské milice dobyla město Afrín, je dalších 180.000 vysídlených osob, řekl Záatarí. Peníze podle něj humanitárním organizacím přichází, ale finanční prostředky zatím na pomoc všem nestačí.

Nejnovější kroky syrské vlády a Ruska, jejichž cílem je, aby povstalci v poslední části východní Ghúty, kterou stále ovládají, kapitulovali, mohou přinutit další desetitisíce lidí opustit své domovy.

Rusko dalo povstalecké skupině Džajš al-Islám (Armáda Islámu) 48 hodin na to, aby opustila největší město východní Ghúty Dúmá. Jinak vláda hrozí ofenzivou. Podle jednoho z velitelů syrských vládních vojsk jednání o dohodě ustala, jelikož si rebelové kladli příliš podmínek, s kterými Damašek a Moskva nesouhlasily. SOHR vzápětí uvedla, že syrská armáda začala Dúmu opět ostřelovat.