Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polské vládnoucí straně PiS výrazně klesají preference, vyhrála by jen o 6 procent

Jaroslaw Kaczyński
Jaroslaw Kaczyński
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Varšava - Polské vládnoucí straně Právo a spravedlnost (PiS) by podle nejnovějšího průzkumu dalo hlas 28 procent voličů, což je o 12 procentních bodů méně, než minulý měsíc. Pouze se šestiprocentním odstupem následuje hlavní opoziční strana Občanská platforma (PO), která si tak oproti únoru polepšila o šest procentních bodů.

Třetí bylo stejně jako v minulých průzkumech protestní hnutí Kukiz 15, které má nyní desetiprocentní podporu. Výrazně si polepšil Svaz demokratické levice (SLD), který poskočil ze tří na devět procent. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu pro televizi TVN, který provedl ústav Kantar Millward Brown.

"Je to efekt kapky, kvůli níž přeteče pohár," řekl Reuters manažer Kantar Millward Brown pro styk s veřejností Kuba Antoszewski. "Spousta věcí se nakupila a vyplouvá na povrch. Tohle je významný signál," dodal.

Za možné příčiny pádu preferencí PiS označil protesty kvůli interrupcím či spor s Izraelem ohledně kontroverzního zákona, který kriminalizuje připisování odpovědnosti za zločiny holokaustu Polákům.

Obraz PiS v březnu utrpěl také tím, že bývalá premiérka Beata Szydlová nevyhověla žádostem, aby vrátila finanční prémie, které se rozhodla vyplatit sobě a svým ministrům. Ve většině případů šlo o částky převyšující desetinásobek průměrného platu. Expremiérka ale odměny hájila s tím, že její vláda si peníze tvrdou prací zasloužila.

"Výsledky průzkumů bereme s respektem a pokorou, ale víme, jak jsou vytvářeny, takže jsme plni optimismu," řekl pouze lídr PiS Jaroslaw Kaczynski.

Témata:  Polsko Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy