Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cvičení Key Resolve: USA a Jižní Korea zahájily rozsáhlé vojenské manévry

USS Truxtun (DDG-103)
USS Truxtun (DDG-103)
Foto: U.S. NAVY

Soul - Jižní Korea a USA zahájily každoroční společné vojenské cvičení. Manévry zahrnují dvě různá cvičení. Dnes začaly polní manévry Foal Eagle, kterých se účastní vzdušné, pozemní a námořní síly. Cvičení Key Resolve, založené převážně na počítačové simulaci, potrvá jako obvykle dva týdny a začne v polovině dubna.

Manévry byly letos odloženy kvůli zimním olympijským a paralympijským hrám v jihokorejském Pchjongčchangu a kvůli snaze o vytvoření podmínek pro obnovení rozhovorů mezi oběma Korejemi. Cvičení bude zkrácené o polovinu, potrvá měsíc.

Mluvčí amerického ministerstva obrany v březnu uvedl, že obou akcí se zúčastní asi 23.700 amerických vojáků a přes 300.000 Jihokorejců. Jihokorejští vojenští představitelé oznámili, že rozsah manévrů se nebude lišit od předchozích let.

Severní Korea zmíněná cvičení považuje za nácvik invaze do KLDR a tradičně proti nim protestuje. Letos se ale Severní Korea k manévrům zatím nevyjádřila. Severokorejský vůdce Kim Čong-un podle Reuters v březnu řekl jihokorejské delegaci, která přijela do Pchjongjangu, že situaci kolem společných cvičení "chápe".

Témata:  U.S. ARMY U.S. Navy Jižní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy