Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vydání Nikulina do USA podkopává česko-ruskou spolupráci, zlobí se Moskva

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Praha/Moskva - Ruské ministerstvo zahraničí dnes vyjádřilo pobouření na rozhodnutím Česka vydat údajného hackera Jevgenije Nikolina do USA. Podle Moskvy došlo k podkopání základů česko-ruské spolupráce.

Česká policie Nikulina zadržela předloni v říjnu na základě amerického zatykače, který ho spojuje s devíti skutky z let 2012 až 2013. Od té doby byl ve vazbě na Pankráci, do USA odletěl v noci na pátek. Podle amerických vyšetřovatelů se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. U soudu v San Francisku Rus uvedl, že se cítí být nevinen.

Ruské ministerstvo dnes vyjádřilo nad vydáním Nikulina do USA pobouření. Česko se podle něj při rozhodování "neřídilo právními normami, nýbrž snahou znovu demonstrovat spojeneckou loajalitu, povýšenou v poslední době na úroveň absolutní priority". Rozhodnutí vydat Nikulina do Spojených států Moskva považuje za "politicky motivovaný krok", jehož cílem je podkopat základy vzájemné spolupráce.

"Přijmeme všechna potřebná opatření, abychom zajistili práva a obhájili zájmy ruského občana Nikulina," uvedlo ruské ministerstvo.

Nikulinův český advokát Martin Sadílek se chce v následujících týdnech znovu obrátit na Ústavní soud ČR a plánuje také podat podnět k Evropskému soudu pro lidská práva. O další možné spolupráci jedná Sadílek s americkými právníky Nikulina. Záleží na rozhodnutí rodičů, jak úzkou spolupráci si budou přát. Pokud by štrasburský soud rozhodl tak, že by to mohlo mít dopad na obnovu řízení, mohlo by to podle České televize vést k odškodnění pro Nikulina.

Témata:  Rusko Česká republika USA Jevgenij Nikulin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy