reklama

Oznámily to dnes v Bukurešti rumunské úřady. Generální prokurátor Augustin Lazar musel dnes podle agentury AP o svolení k trestnímu stíhání požádat prezidenta, protože podezřelí se svých činů měli dopustit v době, kdy zastávali vysoké úřady. Iliescu byl prezidentem zvolen třikrát.

Oba politici, a rovněž někdejší vicepremiér Gelu Voican Voiculescu, mají být stíhání za činy spáchané během krvavé protikomunistické revoluce na přelomu 80. a 90. let minulého století.

Po odstranění diktátora Nicolae Ceaušescä, ke který byl svržen 22. prosince 1989 a o tři dny později byl popraven, se moci v Rumunsku chopili bývalí komunističtí funkcionáři v čele s Ilieskem, jenž byl o půl roku později zvolen prezidentem. V hlavním městě ale proti komunisty vedené Frontě národní spásy, která moc převzala, začaly demonstrace. Tisíce lidí požadovaly odchod komunistů z vlády.

Nyní osmaosmdesátiletý Iliescu a tehdejší premiér Petre Roman povolali do metropole horníky, kteří na rozdíl od policie dokázali demonstrace rozprášit. Čtyři lidé byli tehdy zastřeleni a dalších 1380 utrpělo zranění. „Zbaveno svobody z politických důvodů" pak podle rumunské prokuratury bylo 1250 osob.