Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Indonésii byli zadrženi čtyři údajní homosexuálové, hrozí jim 100 ran holí

Indonésie
Indonésie
Foto: INT

Jakarta - Indonéská policie v ultrakonzervativní muslimské provincii Aceh zadržela čtyři osoby, které podezírá z homosexuálního pohlavního styku. Hrozí jim až 100 ran holí. Ochránci lidských práv vyzvali indonéské úřady, aby zadržené neprodleně propustily.

Čtyři podezřelé zadržela policie a příslušníci místní domobrany. Pokud je soud shledá vinnými, hrozí jim až sto ran na veřejnosti, uvedly úřady.

"Úřady v provincii Aceh by měly čtveřici propustit a chránit veřejnost před slíděním domobrany, jejíž příslušníci se zaměřují na bezbranné menšiny," řekl šéf oddělení Human Rights Watch (HRW) pro ochranu práv příslušníků sexuálních menšin Graeme Reid.

Aceh je jedinou provincií převážně muslimské Indonésie, která kriminalizuje vztahy stejného pohlaví a která užívá kromě celostátně platných zákonů také šaríu. Indonéský parlament nyní projednává reformu stávajících celostátních zákonů, na jejímž základě by byl kriminalizován nemanželský pohlavní styk. Kritici však varují, že takový zákon by přispěl k perzekuci homosexuálů a dalších sexuálních menšin.

Loni byli v provincii Aceh na základě zákonu proti homosexuálům z roku 2014 poprvé odsouzeni k ranám holí dva příslušnici této sexuální menšiny. Náboženská policie a domobrana v provincii často podnikají razie v domovech a na pracovištích, kde zadržují osoby, jež podezírají z homosexuálních aktů. Loni takto úřady zadržely 12 transgenderových žen, které veřejně zesměšnily, když je přinutily ostříhat si vlasy a obléknout se jako muži. Tito lidé byli následně propuštěni, podle ochránců práv se však mnoho z nich ukrývá z obavy před dalšími raziemi.

Témata:  Indonésie homosexuálové Islám

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.