Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká média vydávají fake news? Nedůvěra v USA dramaticky roste

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Washington - V USA narůstá nedůvěra k velkým médiím. Podle 77 procent Američanů se podílejí na šíření falešných zpráv. Prezident Donald Trump často obviňuje z šíření "fake news" zavedená média, jako jsou televize CNN nebo NBC.

Podle průzkumu Monmouthské univerzity se přes tři čtvrtiny respondentů vyjádřilo názor, že velké tradiční televize a noviny šíří "falešné zprávy". 31 procent z 803 dotázaných je přesvědčeno, že sdělovací prostředky šíří dezinformace pravidelně a 46 procent si myslí, že se tak děje příležitostně.

Meziročně nedůvěra vůči mediálním společnostem prudce vzrostla. Loni v obdobném průzkumu vyjádřilo obavy z šíření desinformací 63 procent dotázaných.

Američané se ale různí v představách o tom, co jsou "fake news". 65 procent se přiklání k širšímu pojetí, že jde o rozhodnutí redakcí o tom, jaká témata budou zpravodajsky pokrývat. Čtvrtina respondentů byla pro užší definici "fake news" jakožto šíření fakticky nesprávných informací.

Samotný pojem "fake news" se překvapivě dobře ujal jak mezi Trumpovými příznivci, tak i mezi odpůrci. Podle průzkumu se 61 procent demokratů domnívá, že média šíří dezinformace. Loni to bylo 43 procent. Mezi republikány počet nedůvěřivců meziročně vzrostl ze 79 na 89 procent a u osob, které se považují za nezávislé, z 66 na 82 procent.

Američané se rovněž stále více liší v názorech na to, jaké jsou motivace k zavádějícímu zpravodajství. 42 procent respondentů věří, že velká média šíří dezinformace s cílem podpořit konkrétní politickou agendu. 83 procent Američanů se domnívá, že nepravdivé informace se snaží do velkých médií z vnějšku podstrčit zájmové skupiny. Zvláště silný je tento trend podle Američanů na sociálních sítích. Podle 87 procent dotázaných se snaží zájmové skupiny vkládat falešné zprávy na sítě jako Facebook a YouTube.

Témata:  USA průzkumy Donald Trump média

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy