Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ropná katastrofa u Bornea: Pokračuje stav nouze, město rozdává lidem plynové masky

Indonésie
Indonésie
Foto: INT

Jakarta - Stav nouze kolem přístavu Balikpapan na ostrově Borneo kvůli rozsáhlému úniku ropy trvá už třetí den. Policie stále vyšetřuje zdroj úniku, skvrna v úterý dosáhla rozlohy 12 kilometrů čtverečních. Podle předběžného šetření se jedná o lodní palivo.

O víkendu zemřeli během následného požáru čtyři rybáři a jedna osoba se dosud pohřešuje. Oheň už záchranné týmy dostaly pod kontrolu, ovšem přes 1300 lidí pocítilo problém s dýcháním, je jim nevolno a zvrací. Město mezi obyvatele distribuovalo plynové masky, napsala dnes agentura AP.

"Ve městě byl kvůli úniku ropy vyhlášen stav nouze, zátoka se podobá benzinové stanici," řekl agentuře AP místní představitel Sayid Fadli. "Varovali jsme pracovníky i obyvatele v okolí zátoky, aby si nezapalovali cigarety, a soustředíme se na bezpečnost," dodal.

Balikpapan je významné středisko důlního a energetického průmyslu a je zde jedna z mála ropných rafinérií v zemi, kterou provozuje státní energetická firma Pertamina. Ta spolupracuje s přístavem a společností Chevron Indonesia na čištění skvrny.

Témata:  ekologická havárie Indonésie ropa

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy