reklama

Facebook doposud umožňoval hledat osoby podle e-mailu či telefonu, čehož mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce je od středy zablokována.

"Až do dneška lidé mohli zadat telefonní číslo či e-mail jiné osoby do vyhledávače facebooku, což jim pomohlo je najít. Bylo to velmi praktické při hledání přátel v jazycích, ve kterých je komplikované vypsat celé jméno, nebo v případech, že lidé mají stejná jména," napsal ve středu na blogu technologický ředitel podniku Mike Schroepfer. Dodal ale, že tuto funkci k získání dat z veřejné části profilů mohli zneužít sběrači dat.

Sběrači dat díky e-mailovým adresám a telefonním číslům, které si mezi sebou hackeři vyměňují či které jsou na internetu dostupné, mohli pomocí zmíněné aplikace facebooku získat jména osob a další osobní informace, jako jsou místo bydliště či zaměstnání. 

"Vzhledem k rozsahu a propracovanosti aktivity, kterou jsme zaznamenali, si myslíme, že veřejné profily většiny uživatelů facebooku mohly být takto prozkoumány," uvedl Schroepfer.

Šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg se příští týden zúčastní dvou slyšení v kongresových výborech o zneužívání osobních údajů britskou konzultační firmou Cambridge Analytica. 

"Slyšení bude důležitou příležitostí osvětlit problémy s ochranou kritických spotřebitelských dat a možností pomoci Američanům, aby pochopili, co se děje s jejich osobními informacemi online," komentoval pozvání šéf sněmovního výboru pro energetiku a obchod Greg Walden.

Zuckerbergova firma je už několik týdnů pod palbou kritiky, že nezabránila britské společnosti v přístupu k údajům možná až 87 milionů uživatelů sociální sítě facebook. Cambridge Analytica data využila k podpoře volební kampaně prezidenta Donalda Trumpa. Sám Zuckerberg se za incident omluvil.

V polovině února americká justice obvinila třináct Rusů, že zneužili facebook a další sociální sítě k pokusům ovlivnit americké prezidentské volby. V úterý společnost Facebook oznámila, že zrušila stovky účtů a stránek napojených na ruskou Agenturu pro výzkum internetu, která údajně zaměstnává stovky lidí k výrobě dezinformací a falešných zpráv vysílaných do světa.