Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kiska tlačí na šéfa slovenské policie? Nehodlám odstoupit, vzkazuje Gašpar

Policie SR, ilustrační fotografie
Policie SR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava - Šéf slovenské policie Tibor Gašpar nehodlá po čtvrtečních protestech odstoupit z funkce. Za snahou o jeho odvolání prý stojí prezident Andrej Kiska, jehož se prý týká vyšetřování elitní policejní jednotky NAKA.

Tlak na Gašparovo odstoupení sílí od únorové vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky: současný policejní prezident podle části médií a opozice není zárukou nezávislého vyšetření případu, který vedl k pádu vlády premiéra Roberta Fica a vytvoření nového kabinetu vedeného Ficovou stranou Směr.

Na 30.000 lidí v Bratislavě ve čtvrtek požadovalo odvolání Gašpara, který je podle demonstrantů symbolem politického vlivu na výkon spravedlnosti.

Nový premiér Peter Pellegrini výzvy k odchodu policejního šéfa odmítá. Gašpar dnes naznačil, že sám zatím odstoupit nehodlá. "Považuji to za politický požadavek," řekl Rádiu Aktual. Netvrdí prý ale, že by "takové myšlenky v hlavě nevyhodnocoval".

Policejní prezident rovněž zaútočil na slovenskou hlavu státu, která podle něj stojí za tlakem na jeho odvolání, protože ji vyšetřuje NAKA. Elitní útvar má údajně pět spisů, které se týkají Kisky, a ve dvou případech bylo zahájeno stíhání.

"Mluvím o pozemku a o daňovém chování společnosti, v níž je pan prezident. A já vnímám, že tím, kdo nastoluje otázku mého odchodu, je pan prezident, a kladu si otázku, zda není v konfliktu zájmů," prohlásil Gašpar. 

Kiska se pro Gašparovo odvolání vyslovil ve čtvrtek na tiskové konferenci po setkání s českým protějškem Milošem Zemanem ve Vysokých Tatrách. "Už při jmenování vlády a při rozhovoru s ministrem vnitra jsem řekl, že výměna klíčových lidí v policii, mezi které patří i policejní prezident, je klíčovou věcí k tomu, abychom mohli začít budovat důvěru lidí v policii. Nemáme šanci tuto důvěru vrátit, pokud nedokážeme v nejbližších dnech zrealizovat tak nesmírně důležitou věc, jakou je odstoupení policejního prezidenta," prohlásil Kiska, který v minulosti podnikal.

Gašpar dnes ujistil, že nemá vliv na vyšetřování, a varoval, že se může stát, že bude policejní prezident odvoláván každé dva týdny, pokud se znelíbí části politického spektra nebo prezidentovi země. 

Témata:  policie SR Slovensko Andrej Kiska

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy