Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peking žádá EU o podporu v obchodním sporu s Američany

Čínská měna
Čínská měna
Foto: Pixabay

Peking/Brusel - Čína se kvůli obchodním sporům s USA obrátila na Evropskou unii. Peking ji vyzval, aby ho podpořila v postoji proti protekcionismu Spojených států a pomohla mu prosadit mezinárodní obchodní řád.

Americký prezident Donald Trump dnes ohlásil úmysl uvalit cla na dovoz dalšího čínského zboží v hodnotě 100 miliard dolarů (zhruba dva biliony Kč). To znamená, že hodnota importu z Číny v tomto celním režimu by se ztrojnásobila.

Trumpův krok přichází den poté, co Čína oznámila, že chce uvalit 25procentní clo na 106 amerických výrobků, mimo jiné na auta, letadla či sójové boby. Peking tím reagoval na obdobný seznam, který USA zveřejnily v úterý. Ten pro změnu obsahuje 1300 čínských výrobků, na něž chtějí aplikovat 25procentní clo Spojené státy. 

"Čína a EU by měly zaujmout jasný postoj proti ochranářství a spolupracovat při prosazování multilaterálního obchodního řádu," sdělil agentuře Bloomberg sdělil vedoucí čínské mise v EU Čang Ming. Nejnovější kroky USA jsou podle něho zcela proti základním zásadám a hodnotám Světové obchodní organizace (WTO).

Evropská komise uvedla, že usiluje o zmírnění situace a v současné době vede jednání na vysoké úrovni. "EU je přesvědčena, že by vždy měla být přijímána opatření v rámci WTO, která poskytuje řadu nástrojů pro efektivní řešení obchodních rozporů," prohlásil tento týden mluvčí komise Daniel Rosario. 

Témata:  Čína EU USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy