reklama

Petice, kterou podepsalo více než 1600 lidí, žádá tamní samosprávu, aby přijala opatření kvůli gangům marockých migrantů většinou ve věku od 14 do 17 let, z nichž mnozí jsou závislí na drogách.

Deník Le Parisien cituje Mireille, ženu žijící na jednom z problematických předměstí. Přistěhovalci se podle jejích slov zaměřili i na ni a její patnáctiletou dceru.

„Poprvé to bylo v neděli, viděla jsem na chodníku ty mladé lidi a cítila jsem se ohrožená, když jsme procházely kolem. Hned poté jeden z nich vyskočil po krku mé dcery - možná aby jí sundal náhrdelník, ale ona se mu vysmekla a začala plakat,“ popisovala incident Francouzka.

„Následující den jsme podali stížnost, ale teď už na ulici nejsem klidná a ona také ne. Je naprosto nefér, že v této čtvrti není možné volně chodit ven,“ dodala.

Petici podepsalo i 257 majitelů obchodů. Ti poukazují na rostoucí počet loupeží ve svých obchodech i řadu na případů, kdy byli okradeni jejich zákazníci - někteří přímo před jejich obchody nebo stánky.

Text výzvy, ve které obyvatelé za velké problémy označují mimo jiné násilí, vloupání, prostituci a nárůst obchodu s drogami, byl předán také starostovi 18. pařížského obvodu Ericu Lejoindremu.

Město Paříž se v minulosti pokusilo pomoci mladým migrantům a vyčlenilo například 700 tisíc eur na otevření přijímacího střediska, jehož cílem bylo dostat děti pryč z ulice. Jenže  většina dětí migrantů o něj neprojevila vůbec žádný zájem.