reklama

Podobně se vyjádřila i Syrsko-americká zdravotnická společnost (SAMS). Syrská státní média nicméně popřela, že by vládní vojska použila chemické zbraně. Uvedla, že rebelové ve městě Dúmá ve východní Ghútě jsou na pokraji kolapsu a šíří falešné zprávy.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) informovala, že ve městě Dúmá přišlo v sobotu o život 11 lidí, včetně čtyř dětí, v důsledku udušení po útoku vládních sil. Celkem 70 osob se podle SOHR potýkalo s dýchacími obtížemi. Organizace ale není schopna "potvrdit, či vyloučit" obvinění z použití chemických zbraní syrskou armádou.

Podle Syrsko-americké zdravotnické společnosti, což je charitativní skupina podporující lékařská zařízení, zahynulo při chemických útocích v sobotu v oblasti 35 lidí. SAMS oznámila, že nemocnici v Dúmě zasáhla chlorová bomba a zabila šest lidí. Druhý útok "směsí chemických látek", včetně nervových, zasáhl nedalekou budovu. "Kontaktujeme americkou vládu a evropské vlády," řekl viceprezident organizace Basel Termanini agentuře Reuters.

Také záchranáři z organizace označované jako Bílé přilby mluví o útoku toxickým chlórem a druhém útoku v sobotu večer. "Celé rodiny byly zadušeny ve sklepích poté, co se Dúmá stala terčem útoku jedovatým plynem. Čtyřicet lidí je mrtvých a stovky byly zraněny," napsaly Bílé přilby na twitteru.

Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že Spojené státy monitorují zprávy o možném útoku chemickými zbraněmi v Sýrii. Dodalo přitom, že pokud byly skutečně použity chemické látky, měla by se klást vina Rusku.