Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojenský konflikt Ruska s USA kvůli Sýrii? Z Moskvy přicházejí drsná slova

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva - Podle náměstka ruského ministra zahraničí Michaila Bogdanova ozbrojený konflikt mezi Ruskem a USA kvůli syrské krizi nehrozí. Případný americký útok v Sýrii by byl pro Moskvu ale "absolutně nepřijatelný" a krajně nebezpečný.

"Zdravý rozum musí zvítězit nad šílenstvím," poznamenal ruský diplomat v komentáři ke zprávám o možném americkém úderu proti Sýrii po údajném chemickém útoku syrské armády na město Dúmá.

Ruská strana počítá s tím, že Washington přihlédne k varovným slovům Moskvy o vážných následcích. "Doufáme, že američtí partneři pozorně sledují prohlášení o těžkých následcích, která z Moskvy zaznívají," dodal Bogdanov.

K vyhrocení situace v Sýrii se dnes vyjádřil i šéf branného výboru ruské Státní dumy Vladimir Šamanov. Prohlásil, že Rusko v případě vojenského úderu USA v Sýrii "přijme veškerá politická, diplomatická a v případě nutnosti i vojenská odvetná opatření". Bez odpovědi podle něj nezůstane "ani jeden nezákonný skutek".

Tvrzení o chemickém útoku syrské armády označil ruský poslanec za "naprostou provokaci" a šíření falešných zpráv. "Ať si se svými válečnými loděmi a falešnými zprávami nedělají žádné naděje," řekl Šamanov na adresu Američanů.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov obvinil USA, že "odmítají pohlédnout realitě do tváře a rozdávají nálepky o použití chemických otravných látek". 

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Rusko USA Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy