Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojenský konflikt Ruska s USA kvůli Sýrii? Z Moskvy přicházejí drsná slova

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva - Podle náměstka ruského ministra zahraničí Michaila Bogdanova ozbrojený konflikt mezi Ruskem a USA kvůli syrské krizi nehrozí. Případný americký útok v Sýrii by byl pro Moskvu ale "absolutně nepřijatelný" a krajně nebezpečný.

"Zdravý rozum musí zvítězit nad šílenstvím," poznamenal ruský diplomat v komentáři ke zprávám o možném americkém úderu proti Sýrii po údajném chemickém útoku syrské armády na město Dúmá.

Ruská strana počítá s tím, že Washington přihlédne k varovným slovům Moskvy o vážných následcích. "Doufáme, že američtí partneři pozorně sledují prohlášení o těžkých následcích, která z Moskvy zaznívají," dodal Bogdanov.

K vyhrocení situace v Sýrii se dnes vyjádřil i šéf branného výboru ruské Státní dumy Vladimir Šamanov. Prohlásil, že Rusko v případě vojenského úderu USA v Sýrii "přijme veškerá politická, diplomatická a v případě nutnosti i vojenská odvetná opatření". Bez odpovědi podle něj nezůstane "ani jeden nezákonný skutek".

Tvrzení o chemickém útoku syrské armády označil ruský poslanec za "naprostou provokaci" a šíření falešných zpráv. "Ať si se svými válečnými loděmi a falešnými zprávami nedělají žádné naděje," řekl Šamanov na adresu Američanů.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov obvinil USA, že "odmítají pohlédnout realitě do tváře a rozdávají nálepky o použití chemických otravných látek". 

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Rusko USA Sýrie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy