Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský diplomat mírní napětí: Prioritou v syrské otázce je vyhnout se válce

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Vasilij Něbenzja, ruský velvyslanec při OSN, dnes vyzval Spojené státy a jejich spojence, aby se zdrželi vojenské akce v Sýrii kvůli údajnému chemickému útoku na tamní město Dúmá.

Ruský zástupce při OSN uvedl, že prioritou je nyní vyhnout se nebezpečí vypuknutí války. Na dotaz, zda tím myslí konflikt mezi USA a Ruskem, podle agentury Reuters odpověděl, že "bohužel nelze vyloučit žádnou možnost".

Reakce, které po útoku na syrskou Dúmu přicházely z Washingtonu, byly podle ruského zástupce v OSN "velice útočné". Situace ohledně Sýrie je podle něj velmi nebezpečná..

Spojené státy i další západní země se domnívají, že za chemickým útokem na Dúmu stojí vláda v Damašku, jejímž spojencem je právě Rusko. Syrský režim i Moskva popřely, že by byly v Dúmě použity chemické zbraně.

USA, Británie a Francie nyní zvažují útok na Sýrii, který má být odpovědí na incident v Dúmě. Americký prezident Donald Trump dnes uvedl, že rozhodnutí padne brzy.

Témata:  Rusko USA OSN (Organizace spojených národů) Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy