Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Saúdské Arábii se konal první cyklistický závod žen, reakce byly značně rozporuplné

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - Emancipace žen v Saúdské Arábii pokračuje. Ve městě Džidda se v úterý konal vůbec první ženský cyklistický závod. Akce vyvolala v nábožensky konzervativním království rozporuplné reakce.

Organizátorka akce Nadíma abú Inajnová v rozhovoru pro místní tisk řekla, že ji překvapila vysoká účast. "Velký zájem přinutil organizátory zvýšit povolený počet účastnic ze 30 na 47 dívek," uvedla s tím, že několik zájemkyň startovat nemohlo, jelikož jim to organizační komise kvůli vysokému počtu závodnic už neumožnila.

Závod se na twitteru setkal s pozitivní odezvou, ale i s kritikou. "Nejsem žádný duchovní, ale žena může být svůdná a když sedí na kole, jsou všechny její přitažlivé části vystaveny na odiv mužům. Pokud chce jezdit na kole, měla by to dělat sama a ne na veřejnosti," napsal jeden uživatel twitteru. V dalším tweetu stálo, že sport je důležitý, ale "v mezích a ne před muži". Jiní uživatelé naopak napsali, že závod vypadal zábavně, a cyklistky povzbuzovali, aby se negativními reakcemi netrápily.

"Za pět, deset, nebo dvacet let se ženy, které akci kritizují na sociálních sítích, zúčastní podobných závodů, nebo při nich přijdou fandit. Stejné to bylo v případě mobilních telefonů, televizí, škol, zdravotnictví... Když si na to vzpomenou, bude jim trapně, že tak reagovaly," stálo v jednom příspěvku.

Abú Inajnová založila sdružení cyklistek loni a získala mnoho sledujících na sociálních sítích. V nedávném interview řekla, že ačkoli ženy na kolech často v zemi vzbuzují negativní pozornost, jejich počet stále roste.

Témata:  Saúdská Arábie ženy muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.