reklama

Americká média loni v lednu uvedla, že Cohen se v srpnu 2016 tajně sešel v Praze se zástupci Kremlu, aby s nimi navázal kontakt. Cohen se proti těmto zprávám ohradil a prohlásil, že nikdy v Praze nebyl.

Potvrzení Cohenovy pražské cesty by dodalo věrohodnosti kontroverzní složce, kterou před volbami v roce 2016 na Trumpa vypracoval bývalý britský špion Christopher Steele. Právě v dokumentu, který Trump označuje za účelový útok ze strany konkurenčních demokratů, se poprvé objevily informace o pražské schůzce.

Zdroje citované agenturou McClatchyDC tvrdí, že vyšetřování odhalilo, že Cohen skutečně koncem srpna či začátkem září 2016 z Německa do Prahy zamířil. Vyšetřování však neodhalilo, jak se dostal do Evropy, zda linkovým či soukromým letem.

Začátkem tohoto týdne podnikli agenti FBI v Cohenově kanceláři a bytě prohlídky, při nichž pátrali po důkazech spojených se dvěma ženami tvrdícími, že měly s Trumpem sexuální poměr. Právě možné kompromitující materiály, které podle Steeleho složky Rusko na Trumpa sbíralo, mohly být podle některých expertů pro Moskvu motivací k tomu, aby se snažila pomoci potenciálně vydíratelnému muži do Bílého domu.