Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italové nazvali Osvětim polským táborem, Poláci se ohradili

Koncentrační tábor Osvětim
Koncentrační tábor Osvětim
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Řím - Italská tisková agentura ANSA označila ve zprávě Osvětim za "polský" koncentrační tábor. Po intervenci Varšavy, bylo slovo "polský" vypuštěno.

Spojení se objevilo ve zprávě o animovaném filmu, který prostřednictvím příběhu dvou italských sester deportovaných do nacistického vyhlazovacího tábora Osvětimi vysvětluje dětem holokaust. Film produkovala státní televize RAI. Snímek vychází ze skutečné události z roku 1944.

Začátkem března v Polsku vstoupil v platnost kontroverzní zákon, jenž se týká viny za válečné zločiny a který vyvolal emotivní roztržku s Izraelem.

Norma, která počítá až se tříletým vězením za připisování odpovědnosti za válečné zločiny Polákům, má podle polské vlády za cíl zabránit poškozování cti země.

Témata:  Itálie Polsko Osvětim

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy