Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude dál? Zatím není scénář pro případ dalšího chemického útoku, tvrdí Johnson

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Londýn - Šéf britské diplomacie Boris Johnson patří k podporovatelům koordinovaného sobotního úderu proti Sýrii v reakci na útok ve městě Dúmá u Damašku. Pokud vláda Bašára Asada opět použije chemické zbraně, bude Británie se svými spojenci zkoumat různé možnosti.

"V současné době není na stole žádný návrh na další úder, protože Asadův režim díky bohu zatím nebyl tak šílený, aby spáchal další útok chemickými zbraněmi," poznamenal Johnson.

V deníku The Daily Telegraph v sobotu mimo jiné napsal, že nad použitím chemických zbraní nelze přivírat oči. Britská premiérka Theresa Mayová ale kvůli spojenecké operaci čelí kritice opozice, která soudí, že předsedkyně vlády se měla o operaci poradit s parlamentem.

Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn dnes uvedl, že výklad zákonnosti útoku, jak jej v sobotu zveřejnila vláda, je podle něj sporný. Dodal, že by podpořil jedině takové opatření, které by mělo záštitu Rady bezpečnosti OSN. Vláda v sobotním dokumentu uvedla, že pro zásah v Sýrii existovaly humanitární důvody.

Témata:  Bašár Asad Velká Británie chemické zbraně Boris Johnson

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.