Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko bude dělat vše pro zlepšení vztahů se Západem, zní z Moskvy. USA to ale vidí značně odlišně

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov dnes prohlásil, že Moskva bude dělat vše pro to, aby zlepšila politické vztahy se Západem. Téměř ve stejnou dobu uvedla americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová, že americké vztahy s Ruskem jsou velmi napjaté, zčásti kvůli syrské otázce.

Rjabkov a Haleyová hovořili po sobotním úderu Spojených států, Francie a Británie v Sýrii odvetou za údajný útok chemickými zbraněmi na město Dúmá.

Haleyová dnes v televizi Fox News uvedla, že Spojené státy nestáhnou své jednotky ze Sýrie, dokud nedosáhnou v této zemi svých cílů. Těmi je podle Haleyové zabránit dalšímu použití chemických zbraní způsobem ohrožujícím americké zájmy a porážka radikálů z Islámského státu (IS).

Rjabkov dnes také řekl, že Rusko prostuduje návrh rezoluce o Sýrii, který v sobotu předložily Francie, Británie a Spojené státy svým 12 partnerům v Radě bezpečnosti OSN. 

V RB OSN v sobotu neprošel ruský návrh rezoluce, která měla západní útok v Sýrii odsoudit jako "agresi proti Syrské arabské republice ze strany USA a jejich spojenců a jako porušení mezinárodního práva a Charty OSN". Pro text hlasovaly kromě Ruska jen Bolívie a Čína.

Témata:  Rusko USA Nikki Haleyová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy