Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU odsoudila pakované používání chemických zbraní syrským režimem

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Lucemburk - Evropská unie dnes jednoznačně odsoudila pokračující a opakované používání chemických zbraní syrským režimem, včetně posledního útoku ze 7. dubna v Dúmě. Shodli se na tom dnes v Lucemburku ministři zahraničí bloku, podle kterých měly sobotní vzdušné útoky USA, Francie a Británie na zařízení související se syrským programem chemických zbraní jediný cíl, jímž bylo zabránit syrskému režimu v dalším používání těchto zbraní k zabíjení vlastních občanů.

Členské země EU podle přijatých závěrů ministerské schůzky podporují veškeré snahy bránící používání chemických zbraní. Tyto závěry uvádějí, že chemické zbraně opakovaně používal jak režim prezidenta Bašára Asada, tak také teroristická organizace Islámský stát (IS). "Syrský režim nese hlavní odpovědnost za katastrofální humanitární situaci a utrpení lidí v Sýrii," uvedli ministři v závěrech své dnešní schůzky.

Útok v Dúmě, při němž 7. dubna zahynulo několik desítek lidí, byl podle EU hrubým porušením mezinárodního práva a "urážkou lidské slušnosti". Trojice západních států reagovala v sobotu nad ránem operací proti objektům souvisejícím se syrským programem chemických zbraní nedaleko Damašku a Homsu.

Ministři zahraničí dnes zopakovali přesvědčení EU, že řešení roky se vlekoucí syrské krize musí být politické, protože žádné vojenské řešení neexistuje.

Témata:  EU chemické zbraně Sýrie útok Západu na Sýrii

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy